Rosa Gil, L’Olivateria*: “Elaborem un producte respectuós amb la vida”

Rosa Gil, de L’Olivateria ©2018 Elena Simona Craciun

*Sèrie d’entrevistes a productores i productors del Mercat Ecològic d’Elx; perquè darrere dels productes hi trobem persones i històries.

Tradicionals, coentes, despinyolades, amb herbes, especiès, aigua i sal marina. L’Olivateria dóna el punt vistós i gustós al Mercat Ecològic d’Elx. Aquí trobem a Rosa Gil. Parlem amb ella d’aquest projecte de vida, compartit amb el seu company Alejandro Redondo González i situat a Quatretondeta, a la comarca del Comtat, entre barrancs i alts cims.

Què és L’Olivateria?

L’Olivateria és una empresa familiar que es dedica a l’elaboració d’olives de manera artesana i ecològica des de 2013, oferint una àmplia varietat d’adobs, vegetals envinagrats i olivades. Intentem oferir sabors especials i productes saludables. Fem un tractament natural i artesà de l’oliva, utilitzant herbes, espècies i ingredients com més naturals possible. El projecte també contempla el treball de la terra.

Seguint la tradició familiar?

Som una empresa de nova creació, encara que vinc d’una família de llauradors i el meu company d’olivaters. Aleshores podríem dir que sí hem seguit la tradició familiar. El meu company Alejandro i jo vam apostar per viure i treballar al món rural, després de conèixer altres professions i formes de vida en altres llocs. Vam decidir invertir el nostre temps i la nostra energia al món rural. Vam veure que el paradigma establert no funcionava i calia canviar-lo. Parlem dels anys 2008, 2009 i 2010. Llavors l’alternativa passava per la conversió de les terres a ecològic, elaborar productes saludables i de qualitat i acostar-nos al consumidor, explicar i donar informació, crear confiança. Conjugar juventut, positivisme, ecologisme, mercats directes, coneixement agrari va emmarcar un nou escenari al nostre voltant, fent possible eixe canvi de paradigma necessari per a emprendre al medi rural.

Teniu cultiu propi?

Actualment tenim plantacions d’oliveres per a elaborar oli, cirerers, bresquilleres i ametlers. Hem fet noves plantacions d’oliva de taula que utilitzarem al nostre obrador en un futur. De moment comprem les olives d’operadors certificats que produeixen oliva de taula de qualitat i l’elaborem al nostre obrador.

Quin tipus d’adobs feu?

Classifiquem les olives per famílies en funció del tipus d’adob. D’una banda, tenim les olives tradicionals, amb adobs que provenen d’herbes de la muntanya sobretot. Algunes només tenen aigua i sal marina. D’altra, tenim olives adobades, per a l’elaboració de les quals utilitzem espècies; són molt potents en boca i algunes són coentes. També tenim olives cítriques: unes les preparem amb taronja i canella, altres amb llima… I olives despinyolades.

Conta’ns com és el procés…

Dessalem l’oliva, preparem els adobs amb les nostres fórmules i ho mesclem tot, etiquetem i venem. Intentem atendre i servir les comandes en un temps prudent, coordinant producció, elaboració, enviaments, repartiment, família…

El nostre procés de producció és artesà, toquem el producte amb els mans. Eixe contacte i delicadesa se sent quan et poses una de les nostres olives en la boca.

Què fa especial el vostre producte?

És un producte tractat amb molta delicadesa perquè ens alimente, nodrisca i ho disfrutem; un producte respetuós amb les persones i el medi ambient en tot el seu procés de vida.

On vos podem trobar?

Fins fa uns mesos el 95% de la nostra producció es distribuïa en mercats ecològics i venda directa, però a hores d’ara estem començant a diversificar i ja estem en tendes. Fem mercats setmanals a Dénia, Godella, Jesús Pobre, Benimaclet i Elx i mensuals a Benimaclet.

Per què als mercats?

Pesquè és important mantindre els vincules entre els qui consumixen i els qui produïxen; per donar sentit humà al fet d’alimentar-nos cada dia.

***

L’Olivateria

Quatretondeta

610 838 519

olivateria@gmail.com