Jornada del día 27 de gener de 2023, “Salvem el Camp d’Elx: per un medi rural viu i sostenible”. Al Centre de Congressos “Ciutat d’Elx”.
![]() |
![]() |
Programa:
El día 27 de gener de 2023, l’Associació per al Desenvolupament Rural del Camp d’Elx (ADR Camp d’Elx) va organitzar una jornada al Centre de Congressos d’Elx anomenada “Salvem el Camp d’Elx: per un medi rural viu i sostenible”. La jornada va contar amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, la Regidoria de Desenvolupament Rural de l’Ajuntament d’Elx i la “Asociación para la Sostenibilidad e Innovación Rural ASIR”. En aquest esdeveniment es va parlar i debatre sobre el desenvolupament sostenible del Camp d’Elx i la situació decisiva que en l’actualitat travessa aquest sector tan important per al territori. També es va mostrar la preocupació sobre el futur del sòl no urbanitzable, que es el Camp d’Elx.
Altre objectiu de les xarrades era reflectir la importància del Camp d’Elx per al nostre territori mostrant també com es pot progressar sent totalment sostenibles i mirant cap al futur conservant el patrimoni i tresors naturals, hidràulics, identitaris, culturals i de tot tipus que formen part d’Elx i que fan únic el nostre territori i paisatge.
El Camp d’Elx manté Patrimonis de la Humanitat com el Palmerar o les bones pràctiques de salvaguarda del patrimoni del Centre Cultural Museu-Escolar de Puçol. I també conserva la llengua valenciana tan important al territori i en representacions com el Misteri d’Elx. O altres recursos territorials claus com el jaciment de la Alcúdia, on es va trobar la Dama d’Elx. Per això, es reivindicava a l’Ajuntament que revisara la part de sòl no urbanitzable del pla urbanístic i d’aquesta manera mantindre i preservar un Camp d’Elx ric i funcional que garantisca la vida digna dels seus habitants.
La jornada va ser inaugurada a les 9.30 hores pel Regidor de Desenvolupament Rural, Felip Sánchez, i el president de ADR Camp d’Elx, Pascual Serrano. A les 10.00 hores va començar la conferència “El Camp d’Elx, la interacció històrica entre la societat i naturalesa com a oportunitat de futur” a càrrec del professor Carlos Martín Cantarino, del Departament d’Ecologia de la Universitat d’Alacant, i de Carolina García, ambientòloga en la Comunidad de Riegos de Levante. Després de la conferència va haver-hi una pausa on es va degustar productes de temporada i infusions de la terreta.
A les 11.30 hores es va reprendre l’activitat amb una taula d’experiències titulada “Cultius tradicionals com a resposta al canvi climàtic” moderada per Julián Bartual, director de l’Estació Experimental Agrària d’Elx de la GVA, i en la qual van participar Joaquín Sempere i Manuel Pedro de l’Almàssera El Tendre i l’Almàssera Candela d’Elx, els quals van parlar sobre oliveres sostenibles. Després, Ferran Gregori de La Unió va parlar sobre el seu treball amb el cultiu de la garrofa i el propi Julián Bartual va explicar-nos més sobre el magraner i la figuera com a cultius sostenibles.
A les 16.30 hores es va reprendre la jornada amb una taula debat sobre “La necessitat de revisar el sòl no urbanitzable en un Pla General d’Ordenació Urbana”, moderada per Marga Guilló de ADR, en la qual va participar l’arquitecte paisatgista Roberto Duato Veyrat i l’enginyer agrònom i paisatgista Nacho Díez.
A les 18.00 hores es va obrir una taula debat anomenada “Les renovables al Camp d’Elx: impacte dels parcs fotovoltaics sobre el territori i el paisatge” moderada pel periodista Pablo Serrano i en la qual va participar Ana Molina (Associació de Veïns Santa Anna), Jaume Hernández Molla (Plataforma Ubicació Racional Mitjà i Alt Vinalopó), Antonio Martínez (Grup Naturalista Heliaca), Miguel Ángel Pavón (Amigos de los Humedales del Sur de Alicante, AHSA) i Ramón Navia Osorio (Enginyer tècnic agrícola d’ACCOIF).
La jornada va finalitzar a les 20 hores amb les conclusions i tancament de la mateixa. Des de l’Associació hem gravat totes les ponències per a que estiguen a l’abast de tots i totes les interessades en la conservació i defensa del camp i del territori. Així que, us convidem que visiteu els vídeos en el canal de youtube de l’associació perquè val la pena conèixer allò que aquests grans professionals i amants del territori han de dir respecte a la mirada de futur del Camp d’Elx, perquè siga un medi rural viu i sostenible.
Vídeo resumen: https://youtu.be/jhFt-rGmg48