Jonhatan Egea, Caprilac: “L’oferta ecològica ha d’estar als mercats”*

@2018 Elena Simona Craciu

*Sèrie d’entrevistes a productores i productors del Mercat Ecològic d’Elx; perquè darrere dels productes hi trobem persones i històries. 

Huit famílies, 400 cabres. Caprilac és una formatgeria de producció eco-artesanal en actiu des de 2002. Es tracta d’una cooperativa situada a Cartagena (Múrcia) que elabora productes làctis ecològics, naturals, de temporada i exclusius, “amb molt afecte i cura”, explica Jonhatan Egea, cooperativista valencià. Parlem amb ell a primera hora del matí, quan la Plaça de Castella encara dorm. Ens dóna la benvinguda amb un somriure.

Teniu una granja amb 400 cabres…

400 femelles lleteres de raça murciana-granadina, un tipus de cabra autóctona amb una llet de gran qualitat i de gran valor nutricional. Les nostres cabres no estan estabulades; pasturen en un extens camp de cultiu ecològic. Som huit famílies, prenem les decisions entre totes i ens repartim les tasques del procés: unes estan amb els animals a diari i altres ens dediquem a l’elaboració de productes i a la seua comercialització.

I què feu?

Formatges frescs, tendres, semicurats i curats, llet, iogur i quefir; productes làctics ecológics amb corfes naturals, pebrera, oli, taronja i vi, entre altres aliments.

Quines particularitats tenen?

Són productes naturals i temporals, sense conservants ni aditius.

Les floridures són de producció pròpia. La llet, per posar altre exemple, té més nata ara que a l’estiu perquè mamá cabra, com fa més fred, dóna més grasses a les cries. En els procesos industrials no passa açò perquè la llet es desnata i porta sempre la mateixa quantitat. D’altra banda, els nostres productes són totalment vegetarians perquè no tenen quall animal.

Com és l’elaboració?

De forma manual, respectant els temps dels processos naturals i amb un exhaustiu control de qualitat que asegura la fermentació a la temperatura i humitat necessàries.

Ens basem en les receptes tradicionals i artesanls, tenint cura del medi ambient en tot el procés.

I la distribució?

Estem als mercats ecològics i de proximitat de Múrcia i la Comunitat Valenciana. També servim directament a grups de consum, tendes ecològiques i espais gurmets.

Per què esteu aquí?

És important que l’oferta ecològica estiga als mercats, que es propose com una possibilitat de consum quotidiana, no excepcional. Participem en el Mercat Ecològic d’Elx des del principi per ofertar els nostres productes i també per donar suport a iniciatives de consum responsable i sostenible del territori.

Teniu fins i tot premis…

El Moho Blanco va obtindre el premi al millor producte ecològic de l’exposició BioCultura Barcelona 2009. És el nostre producte estrela.

Quines són les seues propietats?

Es un formatge ideal per a acompanyar amb melmelades, ensalades o verdures a la planxa, també vins blancs i espumosos. El sabor és suau i lleugerament àcid. La textura, tancada i cremosa. De pasta blana i corfa comestible, és un formatge de 30 dies de maduració i 60 dies de caducitat.

Podem tastar-lo?

Clar! Fem tasta formatges als mercats perquè la gent puga tastar-los. Aquí teniu…

Nyam, nyam… Gràcies!

***

Caprilac, S.L. (2002)

San Isidro – Cartagena (Múrcia)

968 537 150

info@caprilac.es capriqueso@gmail.com