Reptes i experiències de desenvolupament rural [Jornada 10è aniversari ADR]

L’Associació per al Desenvolupament Rural del Camp d’Elx (ADR) analitzarà els reptes actuals i futurs per al desenvolupament sostenible del medi rural en la jornada 2007-2017 ADR Camp d’Elx: 10 anys fent desenvolupament rural, que tindrà lloc el proper divendres, 9 de març, a partir de les 9:00 hores, en el Centre de Congressos d’Elx. L’activitat, que s’emmarca en el desé aniversari de l’agrupació, comptarà amb persones expertes i tècniques de diferents col·lectius, empreses i institucions per compartir coneixements i experiències sobre agroturisme, gestió d’espais naturals i agrocompostatge, entre altres.

La programació contempla la participació del director de la Red Española de Desarrollo Rural (REDR), Pep Tortosa, per abordar el desenvolupament rural en el marc de la política agrícola comuna de la UE (PAC), així com del tècnic de Patrimoni de la Conselleria de Cultura, Luis Pablo Martínez, el director de Parcs Naturals Sud d’Alacant de la Conselleria Medi Ambient, Francisco J. Martínez, i representant de l’Àrea de Desenvolupament Rural de la Conselleria d’Agricultura, que aportaran la perspectiva política i tècnica territorial.

La jornada comptarà amb diferents casos i experiències pràctiques, per exemple: Red Intervegas, Parc Agrari Baix Llobregat, Ayuntamiento Redueña-Red Terrae, Grupo Acción Local Integral de Bullas, Alberg Ull de Canals i Cooperativa de l’Algueya i Ajuntament de Villena; també amb l’Associació per al desenvolupament sostenible dels espais naturals, Margalló-Ecologistes en Acció d’Elx i Estació Experimental Agrària d’Elx.

Tanmateix, l’activitat es planteja com una trobada per visibilizar i compartir la vida i la cultura rural del Camp d’Elx. En este sentit, hi haurà degustació de productes locals i menjar de germandat a càrrec de restaurants de la zona (prèvia inscripció), així com concert de música tradicional de la Colla Tripilitrop a manera de clausura. A més a més, la jornada acollirà una exposició fotogràfica sobre el riu Vinalopó de l’Associació SAL FUERA.

En l’acte d’inauguració, previst a les 10:30 hores, intervindran al president d’ADr Camp d’Elx, Pascual Serrano, el regidor de Medi Ambient i l’alcalde d’Elx, Antonio García i Carlos González respectivament.

La inscripció és gratuïta. Pot realitzar-se a través d’un formulari web allotjat en www.turismeruralelx.es.

2007-2017 èxits i reptes

La jornada 2007-2017 ADR Camp d’Elx: 10 anys fent desenvolupament rural és planteja com la commemoració del desé aniversari del grup. En estos anys, ADR, integrat per onze col·lectius, empreses i persones a títol individual, ha trobat en el turisme rural sostenible la forma de complementar les rendes de les gents del Camp d’Elx i preservar, recuperar i promocionar els patrimonis, paisatges, usos i costums del medi rural.

“El repte era i continua sent visibilizar i revalorar el Camp d’Elx, despertar l’interés de les institucions en les necessitats de la gent rural i aconseguir recursos per al medi rural. Ho estem aconseguint amb molt esforç,”, assegura la directora d’ADR Marga Guilló Durà, per a qui el gran èxit ha sigut poder optar a les ajudes LEADER i crear el GAL Sud Alacant, grup d’acció local en què participen tretze municipis i 60 entitats privades, per al desenvolupament estratègic i sostenible rural dels territoris del sud de la provincial d’Alacant. Amb tot, una de les seues reivindicacions encara pendents és la de canviar el decret llei d’allotjament turístic rural en l’interior de la Comunitat Valenciana perquè puga certificar-se com a cases rurals aquells establiments situats prop de la costa, com ja ocorre en altres territoris, afig Guillò Durà.

Formen part d’ADR Camp d’Elx: Asociación Carreteros de Elche, Comunidad de Regantes de Carrizales, Asociación para el desarrollo sostenible de espacios naturales, Asociación Matola.es, Asociación de restaurantes Camp d’Elx, Asociación Alimentos Elche, Asociación La Marina Espai Natural, Productors ecològics, Comunidad de labradores y ganadores de Elche, Asociación de Palmereros de Elche i Museo Escolar de Pussol.