Goodies by Maggie, plaer ecològic*

Ecoplaceres | Elena Simona Craciun
Torrons d’Ecoplaceres, al Raval d’Elx| Elena Simona Carcium

*Sèrie d’entrevistes a productores i productors del Mercat Eco i Local d’Elx perquè darrere dels productes hi trobem persones i històries.

Pel Nadal, coneixem la història de Joan Espí, un artesà torroner de Xixona que ens cuida, alegra i endolça la vida amb torrons i pastes ecològiques. Ens apropem a la seua paraeta per a descubrir somriures i pau, molt necessaris sobretot en temps COVID19, a més de productes saludables, riquíssims i innovadors. Prepareu el cabàs per al pròxim mercat.

Torrons, gelats, i de Xixona…

Som una empresa familiar de Xixona dedicada a l’elaboració de torró des de 1890 i de gelats des de 1940. Ens conéixen a tot Alacant com Turrones y Helados Espí. Fa sis anys vam començar a treballar en ecològic, emprant tota la nostra saviesa, de manera completament entregada. Aquest és un projecte apassionant, un món únic i preciós.

I això de Ecoplaceres i Goodies by Maggie?

Nosaltres viatgem molt perquè fem degustacions  per  tota Europa. En Biofach, una fira a Nuremberg, Alemanya, vam descobrir la paraula, el significat i el sentit de ‘goodies’ gràcies a la companya d’un altre expositor. ‘Goodies’ vol dir bàsicament plaer ecològic i fa referència a qualsevol producte elaborat sense llet, ou, gluten i sucre, d’essència saludable i al mateix temps epicúria, des d’un torró fins a un desidratat. Ens vam adonar que allò era el que nosaltres havíem fet tota la vida, per la qual cosa vam tractar de transformar-nos seguint aquesta idea. I Maggie és el nom de la meua companya de vida en anglès.

Què feu?

Torrons ecològics sense ou, sucre ni llet. El 95 per cent dels productes contenen sirop de àgave, sucre de coco i yacón, un édulcorant excepcional, amb índex glucèmic zero, que prové d’un tubercle de Perú i que és menys conegut pel preu. Treballem els sabors amb l’àgave de millor qualitat. Fiquem fructano de àgave, que és un aliment prebiòtic que li dóna carácter. A més, fem torrons ecològics funcionals, amb productes com la moringa o la maca. També gelats sense llet ni sucre, vegans. Dins d’allò de tota la vida, intentem innovar.

I orxates… Hui tens d’anous. Conta’ns!

És orxata d’anous amb prebiòtics i àgave, una de les 60 referencies que elaborem. Per exemple, tenimd’espinacs i alvocat, de Macadamia, de pistatxos… Som els únics amb tantes varietats d’orxates a la Comunitat Valenciana. D’altra banda, elaborem 60 tipus de granissats i 105 de gelats. Un altra especialitat, derivada del torró, és l’elaboració de pastes torrades amb fruitssecs, com: pasta de pistaxo, pasta d’anous, pasta d’ametlla torrada o pasta d’avellana. També fem deshidratats, xocolates… i ara acabem d’introduir una línea nova d’espècies.

Xe, quanta varietat…

Maximitzem el que tenim, de manera que fem multiproductes. Segonsl’època de l’any, treballem unes línes o unes altres.

I quin és el ‘goodie’ per excel·lència?

El deshidratat, sense sucre o amb àgave. El líder en venda és el genjibre deshidratat amb àgave.

Àgave, yacón, sucre de coco?

Caldria prescindir del sucre, però ens arruïnaríem. La gent està acostumada a consumir-lo. Nosaltres treballem amb productes semblants a la sacarosa més saludables, com l’àgave, sucre de coco i el yacón. L’estèvia amargueja i és més difícil de comercialitzar.

Quines altres particularitats tenen els vostres productes?

La matèria primera ésexcel·lent. Busquem contínuament els millors productes i als millors productors d’Europa. Ens unim amb altres fabricants per a crear cooperatives de compra i aixì millorar la nostra capacitat d’adquisició i ampliar la possibilitat d’accedir a productes de qualitat. Per una altra banda, el procés d’elaboració és artesanal i la distribució està molt controlada.

On hi esteu?

Tenim punts de venda distribuïts per totes les comarques d’Alacant, especialment a La Marina i Elx, Andalucia, País Basc, Catalunya, Madrid, Murcia i Extremadura. Participem en cooperatives com Biotremol, Mercatremol, dietetetiques (Lima-Limón, Makadamia, etc), forns eco ( Paneko, Pan & Yoga), parafarmàcies (Parafarmacia Mediterraneo…) als mercats eco-locals d’Elx i Jesús Pobre i en diverses fires, com Biofach, Ecoalicante…, on connectem amb altres fabricans i productors i ensassabentem de com està el secotr i d’allò que està per arribar.

Hi estem preparades?

Nosaltres som els primers productors en ecològic d’Europa, però no ho consumim. Hem de preparar-nos, crear i viure-ho com a cultura, com passa a Alemanya, on set milions de persones consumeixen ecològic i entrar als supermercats i als cafés és  una experiencia molt plaenta. Uns dels problemas és la desinformació. Com diu el cartell de benvinguda de Biofach, els productes ecològics no són cars sinó que els convencionals són molt barats i porten una calavera. Cada persona pot pensar i fer que vullga, per supost, però nosaltres hem triat el camí de la salut, de la vida i del plaer.

Ecoplaceres / Goodies by Maggie

Xixona

633278308

laflordelazahar@telefonica.net

***