Camp d’Elx: destí de turisme ornitològic, exemple de turisme sostenible

ADR Camp d’Elx ha presentat una acció de promoció del Parc Natural del Fondo. El vídeo El Hondo, paraíso ornitológico, promou el turisme ornitològic en el nostre territori. Aquesta iniciativa, en la que ha col·laborat Turismo Costa Blanca, tracta de visibilitzar i donar valor al patrimoni natural del Camp d’Elx i crear destins de turisme rural sostenibles i responsables com a solució al despoblament rural.

“Des d’ADR treballem pel desenvolupament rural del Camp d’Elx, diversificant les activitats i aportant nous recursos al territori, aprofitant els valors i els recursos propis, per complementar les rendes dels llauradors. Este projecte ens desobreix allò pel que hem de continuar treballant, perquè no només parlem del Parc Natural del Fondo sinó de tot el Camp d’Elx”, ha assenyalat el president d’ADR, Pascual Serrano Pérez, en l’acte de presentació.

En este sentit, la directora tècnica d’ADR, Marga Guilló Durà, ha explicat que la proposta passa per crear un tipus de turisme sostenible i responsable amb el territori i el paisatge que es nodrisca del sistema agroalimèntari que representa l’antiga albufera d’Elx i que compartim amb el Baix Segura. “Ens referim a tot el sistema d’aiguamolls del sud d’Alacant que volem visibilitzar i revitalitzar perquè la gent d’al voltant tinguem alternatives de vida”.

Amb aquesta acció volem entrar en el circuits internacionals de birdwatching. El vídeo, en doble versió: castellà i anglés (i potser en futures rèpliques en valencià i francés), es difondrà en fires i altres esdeveniments turístics a través de VisitElche, Turismo Costa Blanca i Turismo Comunidad Valenciana. Tanmateix, altre objetiu és donar a conéixer els nostres recursos naturals a la població local, per tal de crear conciència de la necessitat d’estimar-los i preservar-los.

En l’acte de presentació, que s’ha desenvolupat aquest matí en el Centre de Congressos d’Elx, també han participat l’autor de la cinta Arturo Vila Rivas, el director del Patronat Provincial de Turisme, José Mancebo Aracil, i la regidora de Turisme de l’Ajuntament d’Elx, Mireia Mollà. A més a més, hem comptat amb l’assistència de personal tècnic de Medi Ambient i Turisme, com ara Rosa Molins, de Turismo Comunidad Valenciana. D’altra banda, ens han acompanyat representants d’altres entitats i organitzacions amigues, als qui agraïm el seu suport i els afectes.

Documental

El Hondo, destino ornitológico és un documental curt d’onze minuts de durada. L’autor, Arturo Vilar Rivas, ha necessitat set anys per poder registrar una part significant de les aproximadament 200 espècies d’ocells que habiten el Parque Natural El Hondo. La cinta en recull 65 tipus, el 22% dels registrats, alguns dels quals estan en perill d’extinció, com és el cas del roget, l’ànec capblanc i el xarxet marbrenc.

“No sólo es imprescindible pasar muchas horas por jornada, esperando, oculto, sin ser detectado, en ubicaciones adecuadas. Además, esta operación se tiene que repetir una y otra vez a través de las estaciones, años tras año, para lograr captar comportamientos interesantes que posean calidad cinematográfica suficiente”, ha comentat el realitzador.